Activiteiten
Gezonde start
Elk kind verdient een gezonde start!
Kinderopvang De Vlindertuin is een gezonde kinderopvang. Al onze leidsters zijn opgeleid door een gecertificeerde coach Gezonde start. Hierdoor kunnen zij ouders en kinderen voorzien van informatie, ideeën, uitleg en stimuleren en inspireren op het gebied van gezondheid.
Wat is Gezonde Kinderopvang? Onder gezonde kinderopvang verstaan wij gezonde voeding (schijf van 5), vertrouwd dagritme, buitenspelen, natuurbeleving (b.v. moestuin), buiten slapen, uitdagend bewegen en zonbescherming.
Waarom? Hoe eerder kinderen gezond gedrag aanleren, hoe beter. Ze hebben daar de rest van hun leven profijt van. De kinderopvang is een belangrijke plek om jonge kinderen een gezonde start te geven waarbij ze genoeg bewegen, gezond eten en voldoende slapen. Een omgeving die warmte, geborgenheid en voldoende uitdaging biedt. Onze leidsters geven ook zelf het gezonde voorbeeld.
Buitenbedjes
We vinden het belangrijk dat alle kinderen minimaal 1x per dag buiten komen. De babygroepen en de verticale groep beschikken over speciale buitenbedjes waardoor kinderen ook buiten kunnen slapen.
Waarom buitenbedjes? In de buitenlucht slapen kindjes meestal langer en dieper. Hierdoor rusten ze beter uit en hebben ze de rest van tijd ook meer energie. Daarnaast hebben de kinderen geen last van de drukte en geluiden van de groep.
Wanneer slapen ze buiten? Kinderen, bij voorkeur baby’s, slapen het gehele jaar door buiten met uitzondering van onweer, mist en temperaturen lager dan -5º en hoger dan 28 º Celsius. De kleding en dekens passen we aan naar mate het warmer of kouder wordt. Zo krijgen de kinderen in de winter een skipak aan met wanten, dikke sloffen, een muts en een dikke deken. Ook wordt regelmatig gecontroleerd hoe het met de kinderen gaat.
Vanuit de groepen hebben we bovendien goed zicht op de bedjes, waardoor we ze met een gerust hart buiten laten slapen.
Yoga
Om de week neemt juf Trees de kinderen, vanaf +/- 2 jaar, mee op avontuur! De ene keer zijn we bijvoorbeeld piraten op zoek naar een schat, de andere keer stappen we in een vliegtuig naar een warm land waar de dieren wonen. Tijdens onze avonturen doen we de bewegingen na die juf Trees ons voordoet.
Wist je dat, als je op je rug gaat liggen op de grond en je 1 voet in de lucht doet je net een walvis bent die water spuit? Wist je dat je kan voelen hoe je ademt als je je handen op je buik legt en dan een grote hap lucht neemt?
Juf Trees verzint iedere keer weer een ander avontuur of probeert aan te sluiten op onze thema’s met nieuwe spelletjes, liedjes, yoga- en ademhalingsoefeningen.
Uitdagend spel
Bij De Vlindertuin stimuleren we risicovol spel, waarbij kinderen aan de slag gaan met spannende, uitdagende en avontuurlijke activiteiten. Hierbij bestaat ook een klein risico op een (kleine) verwonding.
Tijdens risicovol spelen testen en verleggen kinderen hun grenzen door nieuwe activiteiten uit te proberen en hun angsten te overwinnen. De opwinding, spanning en trots die kinderen ervaren tijdens het ontdekken en opzoeken van hun grenzen maakt dat kinderen risicovol spelen heel leuk vinden. Risicovol spelen kan op verschillende manieren, wij spelen in op deze categorieën:
– Spelen op hoogte: klimmen, balanceren of naar beneden springen.
– Spelen met snelheid: racen op een loopfiets of van de berg naar beneden rennen of glijden van een nat zeil.
– Ontdekken van ‘gevaarlijke’ voorwerpen: smeren van het eigen brood, fruit/groente snijden of spijkers slaan met een hamer.
– Duw en trekspellen: stoeien, slingeren of een treintje maken en samen heen en weer bewegen.
Door bijvoorbeeld te klimmen of te balanceren stimuleren we de fysieke fitheid, motorische vaardigheden, ruimtelijk inzicht, inschatten van diepte, snelheid en het zelfvertrouwen van een kind op een speelse manier.
Om risicovol te kunnen spelen kijken en luisteren we goed naar elk kind, schatten in wat het kind al kan en passen daar de activiteit op aan. Een kind verlegd alleen zijn grenzen als het zich veilig voelt. Daarom maken we duidelijke afspraken, leggen we uit wat we gaan doen, of doen het voor en moedigen vervolgens aan het zelf te proberen.
Contactformulier
Wil je een rondleiding, heb je vragen of een opmerking? Vul onderstaand formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.